Draadloos

DRAADLOOS OF WIRELESS AANSTUREN VAN VERLICHTINGEN GEBOUW

NedLight heeft een draadloos systeem ontwikkeld dat de verlichting in uw gebouw kan aansturen. Een draadloos lichtmanagement systeem.
Daarnaast kan het systeem door gebruikmaking van sensoren allerhande managament informatie vergaren en presenteren op een overzichtelijk dashboard.  
Als derde stap kan de sensorinformatie gebruikt worden om uw gebouw zelf aan te sturen.
Termen als Smart Ceiling, of slim plafond, en intelligente verlichting doen zijn intrede.

In elk armatuur wordt een 'agent' geplaatst. Dit is een draadloze zender/ontvanger die er voor zorgt dat elk armatuur kan 'overleggen' met de andere armaturen. Hierdoor ontstaat een grid van met elkaar communicerende armaturen in een pand.
Door de agents ook te voorzien van sensoren kan er informatie worden vergaard. De armaturen worden slim en genereren allerlei sensor-data.  De agents communiceren niet alleen met elkaar, maar ook met een Gateway, die in verbinding staat met de Centrale Applicatie.
Met deze centrale Applicatie kunnen de armaturen enerzijds in groepen worden geplaatst en anderzijds de gecollecteerde informatie verwerken.

Het systeem werkt in drie stappen:
STAP 1: Draadloos aansturen van armaturen.
De armaturen zijn via het wireless grid in te delen in groepen. Een groep kan bijvoorbeeld een kamer zijn of een gang of een kantoortuin. De armaturen binnen deze groep 'overleggen' met elkaar wat er moet gebeuren. Ziet één van de armaturen beweging, dan blijven alle armaturen binnen de groep aan. Bij afwezigheid gaat na een instelbare tijd het licht eerst naar bv 30% en na een tweede periode uit. Dit in mooie vloeiende overgangen, hetgeen erg luxe oogt.

STAP 2: Draadloos vergaren van management informatie.
De agents verzamelen allerhande informatie en slaan dit op in hun eigen geheugen. Door de informatie van deze agents te verzamelen via de Gateway in een data-collector kan met de gegevens informatie worden geraadpleegd. Via een duidelijke cockpit kunnen queries worden gemaakt om informatie te verkrijgen over het gebouw. Wat is het stroomverbruik van een kamer, afdeling, vleugel, verdieping of pand. Wanneer is waar het licht aan geweest; dit geeft een goede indicatie voor ruimtegebruik. Welke temperaturen of CO2 niveaus heersen er op een bepaalde plaats; dit kan inzicht geven bij gebouwgebonden klachten. Hoe vaak worden vergaderkamers gebruikt. Meldingen van storingen. De mogelijkheden zijn legio.

STAP 3: Aansturen van gebouwinstallaties.
Via de armaturen wordt informatie verzameld over het pand. Is een kamer leeg, dan kan de luchtbehandeling uit, CV lager en verlichting uit.
Je kan zelfs vleugels of verdiepingen afsluiten bij een lage bezetting op woensdagmiddag, dit bespaart luchtbehandeling, verlichting, warmte, koeling en wat de denken van schoonmaak en onderhoud, koffiemachines en printers uitzetten, etc.
Loopt een vergaderkamer vol, dan zal de CO2 sensor dit detecteren zodat er extra verse lucht ingeblazen kan worden. De mogelijkheden zijn onbegrensd.

Bovenstaande informatie is een zeer beknopte weergave van het systeem. Wij ontwikkelen deze techniek op basis van een Mesh Networking System. Delen van het systeem kunnen op specifieke vraag ontwikkeld worden.


Share by: